Regatta

(af ital. regata: ‘kapsejlads’) er betegnelsen for et stævne inden for roning, Sejl- kano- og kajaksport i form af en eller flere konkurrencer på vandet og/eller havet. sejls og robådsregattaer de mest udbredte. Udtrykket anvendes også om festlighederne før, under og efter selve konkurrencerne.

Repêchage

Et opsamlingsløb eller Repêchage er et løb som afholdes umiddelbart efter de indledende heats. Det er et tilbud til de både som egentlig er blevet elimineret ved udvælgelsen af hvem der skal gå videre i konkurrencen. Begrundelserne for overhovedet at have opsamlingsløb kan være: Man kan forestille sig 4 indledende…Read More

Rig

En Rig betegner den eller de arme som strækker sig ud fra båden. Bådtyper med rigge kaldes outriggere.  Armen flytter omdrejnings punktet for åren væk fra bådens ræling. For enden af riggen ses svivlen. Svivlen er en “åregaffel”, som holder åren fast til riggen. Selve åren fastgøres til svivlen.    

Rio de Janeiro

Rio de Janeiro (Portugisisk for Januar-floden) er den næststørste by i Brasilien. Byen er beliggende i det sydøstlige Brasilien og har ca. 12 millioner indbyggere. Rio er bl.a. kendt for sine gode strande, karneval, samba og bossa nova. Rio var i 2016 vært for sommer OL.

Ro stadium

Den internationale løbs distance er 2000 meter for alle roere.  Banen skal være i én lige strækning, altså ingen sving undervejs. Den samlede længde af banen skal minimum være 2120 m. Ved internationale løb er der typisk 6 både til start, men kravet til et ro stadion er, at der…Read More

Robåd

En robåd til konkurrence roning er et højteknologisk fartøj. I takt med, at nye materialer godkendes til brug ved bygning af både, så bliver bådene og udstyret lettere, hurtige og stærkere. Det primære materiale i dag er kulfiber. I roning skal alle nye materialer og opfindelser godkendes, så de står…Read More

Romaskine

Et ergometer er et træningsredskab som anvendes til indendørs roning. Et ergometer kaldes også en romaskine. Træning på ergometer er et godt alternativ til træning i både – især om vinteren. Indendørs roning er en sports i sig selv, og der afholdes Danmarks Mesterskaber, Verdensmesterskaber etc. i disciplinen.

Ror

En “toer uden” er udstyret med et ror til at styre båden. Roret bliver primært brugt til at kompensere for afdrift ved stærk sidevind. Roret betjenes af roeren på 1. position i båden. En anordning gør det muligt at betjene roret med en fod – styrefoden.